En branche med ledige lærepladser og et sikkert job efter endt uddannelse
"
Som maskinsnedker, så trykker vi ikke bare på grøn knap. Vi sørger for, at den grønne knap gør det rigtigt
— Frederik, maskinsnedker
Der var engang hvor døre og vinduer blev håndlavet på snedkerværkstedet. Respekten for det gode håndværk er stadig i højsædet, men i dag fremstilles langt størsteparten af døre og vinduer i avancerede og højteknologiske produktionsapparater.
Det højteknologiske produktionsapparat er nødvendigt, fordi døre og vinduer er bygningsdele, som opfylder mange funktioner i vores boliger. De bringer dagslys til rum, skaber udsyn, søger for frisk luft, skaber sundt indeklima, tilføjer boligen solenergi, kan reducere varmetabet og give energibesparelser, kan reducere lyd, kan være indbrudshæmmende, og bidrager til arkitektur og bygningskultur.
De mange funktioner kræver at der anvendes mange forskellige materialer til fremstilling af døre og vinduer – træ, aluminium, plast, komposit, glas. Derfor er videnskravet højt, og der er brug for indsigt i produkter og processer, som kræver faglærte med højere erhvervsfaglige kompetencer.
"
Som maskinsnedker er der stor fokus på teknologi, og det synes jeg, er vildt spændende. I dag har vi computere som et vigtigt redskab, modsat gamle dage hvor alt blev drejet på en bænk. Uddannelsen er derfor en god veksling mellem respekten for det gamle håndværk og den nyeste teknologi.
— Christian, Maskinsnedker
Der er to uddannelser indenfor træ, som sigter mod at arbejde i dør- og vinduesbranchen.
Produktionsassistent – døre og vinduer (2 år) har fokus på de processer, som foregår i hånden og ved mindre maskiner. Uddannelsen giver kompetencer i samleprocesser, montage af beslag og glas, overfladebehandling og kvalitetssikring.
Maskinsnedkeruddannelse (3-4 år) med fokus på de processer der foregår på specialmaskiner, CNC-maskiner og robotter i dør- og vinduesbranchen. Uddannelsen giver kompetencer inden for 3D tegning, programmering, design, produktionsplanlægning, produktudvikling og kvalitetsstyring. Og selvfølgelig også et solidt kendskab til materialer, værktøjer og bearbejdningsformer.