En branche der har brug for faglærte med kompetencer inden for CNC-maskiner

 

Møbler og inventar fremstilles på både store højteknologiske virksomheder, mellemstore virksomheder og helt små snedkerværksteder. Der findes mange forskellige virksomhedstyper og der fremstilles også en mangfoldighed af produkter.

Inventar kan være plademøbler såsom køkkener, skabe, butiksinventar mm. mens møbler kan være alt fra spiseborde, sofaborde, skriveborde, reoler, forskellige siddemøbler såsom stole, sofaer og daybeds herunder polstrede møbler. Der er en stor eksport, og stigende efterspørgsel efter dyre arkitekttegnede designermøbler.

"

Som maskinsnedker, så trykker vi ikke bare på grøn knap. Vi sørger for, at den grønne knap gør det rigtigt

 

— Frederik, maskinsnedker

 

Fremstillingen af møbler og inventar foregår først og fremmest på specialmaskiner og CNC-maskiner, der bearbejder træ og pladematerialet, skærer, høvler, fræser og borer mm. Efterfølgende bliver møblerne og inventaret pudset, overfladebehandlet, beslået og samlet.

Vilkårene i produktionen har ændret sig, og der er et øget behov for ansatte med en endnu højere erhvervsfaglig kompetence, især i forhold til brug af computerstyrede CNC-maskiner. Automatiseringsgraden og brugen af robotter i branchen er stigende for at øge produktiviteten. Branchen investerer i maskiner og i dag kan det betale sig for selv små snedkerier at investere i CNC-maskiner.

"

Klogskab kan komme i rigtig mange former. Og mine hænder de kan noget, som andres ikke kan.
Og dér – der sidder min klogskab

— Astrid, møbelsnedker

 

 

Der er tre uddannelser indenfor træ, som sigter mod at arbejde i møbel og inventarbranchen.

Produktionsassistent – møbler (2 år) har fokus på de processer, som foregår ved maskinerne. Uddannelsen giver kompetencer til den første del af maskinsnedkeruddannelsen.

Maskinsnedkeruddannelsen og møbelsnedkeruddannelsen (3-4 år) giver begge kompetencer inden for 3D tegning, programmering, anvendelse af maskiner, design, produktionsplanlægning, produktudvikling og kvalitetsstyring. Og selvfølgelig også et solidt kendskab til materialer, værktøjer og bearbejdningsformer.

På møbelsnedkeruddannelsen kan du desuden vælge at specialisere dig til orgelbygger.

Som en fjerde mulighed kan du vælge at uddanne dig til møbelpolstrer (4 år). På uddannelsen lærer du blandt andet om IT og CAD konstruktion, maskiner/værktøj, design og teknologi, læderarbejde, industriel og traditionel polstring, steltyper og arbejdsmiljø.

Det laver en møbelsnedker

Møbelsnedkeruddannelsen har fokus på samling og overfladebehandling af møbler og inventar.

Læs mere om uddannelsen til møbelsnedker
Det laver en maskinsnedker

Maskinsnedkeruddannelsen har fokus på programmering af CNC-maskiner og robotter samt planlægning, styring og optimering af processen i en produktion.

Læs mere om uddannelsen til maskinsnedker
Det laver en produktionsassistent – møbel

Som produktionsassistent – møbel opstiller du stationære maskiner og arbejder med kvalitetssikring af de produkter, som virksomheden producerer.

Læs mere om uddannelsen til produktionsassistent – møbel
Det laver en møbelpolstrer

Som møbelpolstrer arbejder du med design og rådgivning. Du kan opbygge møblernes polstring og tilpasse arbejdet efter kundens særlige ønsker.

Læs mere om uddannelsen til møbelpolstrer
Det laver en orgelbygger

Som orgelbygger er du med til at fremstille delene til et orgel på et værksted. Hos kunden arbejder du med samling og opsætning af orgler, løbende eftersyn og stemning af orgler.

Læs mere om orgelbyggeruddannelsen

Studievejledning

Hvis du har brug for vejledning, skal du kontakte studievejledningen på den skole, du ønsker at søge optagelse på.

Roskilde Tekniske Skole

Skive College

Syddansk Erhvervsskole

EUC Nord

U/Nord

Herningsholm Erhvervsskole

Svendborg Erhvervsskole

EUC Syd

Next Uddannelse København

EUC Nordvestsjælland

Aarhus Tech