Rejseberetning fra en bygningssnedker og en møbelpolstrer i New Zealand og San Diego – Del 2
Som studerende på en erhvervsuddannelse har du flere muligheder for at rejse ud i verden og prøve kræfter under fremmede himmelstrøg. Det kan både være under og efter uddannelsen, hvor du helt op til et år efter endt uddannelse har mulighed for at benytte dig af ERASMUS+ ordningen. Du kan også planlægge dit arbejdsophold på egen hånd og søge fonde og legater eller få hjælp via PIU-ordningen (Praktik I Udlandet).
I efteråret 2019 drog bygningssnedker Alfred Lynge Sinkbæk Nielsen og møbelpolstrer Ida Iver ud på en længere rejse, der startede i New Zealand. Som nyuddannede var det en sjov og lærerig oplevelse, og det fik åbnet deres øjne for en global branche, der slet ikke er så uoverskuelig.
Da Alfreds 6-ugers arbejdsophold i New Zealand var slut, var det tid til at fortsætte mod San Diego, USA, hvor Ida skulle deltage i et møbelpolstrerkursus.
Møbelpolstring i verdensklasse
Kurset løb over 6 dage og blev afholdt af Upholstery Education, hvilket er en amerikansk organisation, der uddyber kurser 2 gange årligt i USA (San Diego og New York) for både erfarne og uerfarne polstrere.
I løbet af kursets 6 dage fik deltagerne undervisning i tre forskellige polstrerteknikker, og undervisningen blev formidlet af tre yderst kompetente polstrermestre:
- Armand Verdier, der underviser i traditionel fransk møbelpolstring.
- Gareth Rees, der underviser i industriel opbygning af en klassisk 1700-talsstol.
- Greg Cupitt-Jones, der underviser i traditionel engelsk møbelpolstring.
Som kursusdeltager modtog deltagerne et to-dages kursus af hver mester. Det vil altså sige, at de nåede igennem et forløb med alle tre mestres undervisning på de i alt 6 dage.
”De første to dage lærte jeg en masse om de traditionelle franske polstrerteknikker. Armand Verdier er en ufatteligt dygtig håndværker og utroligt god til at formidle sin viden. I hans ’klasse’ opbyggede vi en traditionel 1700-talsryg, en så kaldt ’Dossier a Chapeau'. Jeg lærte en masse om akkuratesse og fransk finesse.”
Traditionel fransk opbygning af 1700-tals stoleryg.
”På tredjedagen tog jeg hul på Gareth Rees’ industrielle undervisning. Også han er super kompetent og erfaren, og han lærte mig en masse smarte teknikker, der absolut vil komme mig til gode, når jeg skal arbejde med skum. Med fokus på, hvordan traditionelle faconer føles/opbygges/ser ud, lærte han os at polstrer en traditionel sæde- og rygramme dog med skum i stedet for krølhår/blår. Gareth tog os igennem lidt skumteori og talte med os om værdien af at forme faconer med flere forskellige skumtyper for at opnå det bedst mulige resultat, der er mest virkelighedstro (set med traditionelle polstrerbriller). Dagene med Gareth Rees som underviser var meget gavnlige og utroligt behagelige.
Gareth har en virkelig god måde at videreformidle sit håndværk/sin viden på, og han er opmærksom på alle ’elever’ hele tiden.”
Opbygning af sæde i skum
”De sidste to dage tilbragte jeg i selskab med Greg Cupitt-Jones. Her stod opgaven på at fremstille et stolesæde ved brug af traditionelle engelske polstrerteknikker. Særdeles spændende at lære nye, ukendte metoder at arbejde på. I Danmark arbejder vi primært med blår, når vi laver faconer, men ved Greg anvendte vi krølhår (og han bruger aldrig blår), hvilket er et mere taknemmeligt materiale, der er lettere at arbejde med og sy i. Jeg nød virkelig at lære nye teknikker, og Greg havde svar på alle spørgsmål, når det kom til: hvorfor dit? og hvorfor dat?”.
Traditionel engelsk opbygning af sæde
”Det var en stor fornøjelse og ære at møde disse tre mestre. Jeg har efter kurset fornyet energi for mit fag. Der har åbnet sig en masse nye døre, polstrerteknikmæssigt samt bekendtskabsmæssigt.”
Undervisningen foregik selvklart på engelsk, hvilket var udfordrende men lærerigt.
”Stemingen på værkstedet var rigtig god. Folk var søde, åbensindede og snakkesalige. Meget snakkesalige fra tid til anden😉 Vi var i alt 18 kursusdeltagere – 6 i hver ’klasse’ – og vi roterede lidt rundt, så vi kom til at møde, og arbejde ved siden af, så mange forskellige mennesker som muligt. Jeg synes det fungerede godt. Alfred og jeg boede på et hyggeligt hostel 3,5 km fra kursusstedet, så jeg fik en god travetur både morgen og eftermiddag.”
Hele holdet samlet den sidste dag (med vores sæde og ryg opbygget i skum). De tre brillante mestre er med på billedet.
En anden kultur
Når man rejser ud for at prøve sit fag af i en anden del af verden, er det ikke kun en arbejdsmæssig oplevelse.
”Som en bonus på denne tur, var det ret interessant at opleve den amerikanske kultur. San Diego er en tilbagelænet, cannabisrygende og solrig surferby med palmer, kaktusser og eksotiske planter i gadebilledet. Store, dyre biler og villaer og hjemløse mennesker på diverse fortorve og i parker. Det var meget uvant at opleve fattigdom så tæt på – så meget “in your face”. Her var en væsentlig mexicansk indflydelse i maden, sproget og hus-byggestilen, så på mange måder var det tydeligt at mærke, at vi var langt hjemmefra”.
Økonomi
Inden afrejsen til New Zealand i oktober 2019, brugte Ida meget tid på at skrive legatansøgninger. Hun var så heldig at modtage to flotte legater fra hhv. Fonden Odder Håndværkerboliger samt Grosserer L. F. Foghts Fond.
”Det var utroligt spændende, fagligt udviklende og meget relevant for mig og mit videre virke som møbelpolstrer, at deltage i kurset. Jeg nød at være der og sugede så meget ny viden til mig, som jeg kunne. Jeg fik etableret nogle rigtig gode kontakter i de tre mestre, som forhåbentligt kan føre til, at jeg kan fortsætte min udvikling – og senere komme på flere givende kurser. Jeg har absolut fået mere blod på tanden til at videreudvikle mig og jeg føler mig meget heldig over at have haft mulighed for, og midler til, at rejse ud i verden og blive klogere på mit fags mange facetter”.
Læs om Alfreds arbejdsophold i Cromwell, New Zealand her
Rejs ud i verden som snedker eller møbelpolstrer
På egen hånd – søg legater og fonde
Andre Links: