Oplæring i udlandet

 

Hvad kan du bruge et oplæringsophold i udlandet til?

  • Et ophold i udlandet er en stor oplevelse samtidig med, at du afprøver dine faglige kvalifikationer og får et indblik i, hvordan produktion og arbejdsvilkår er tilrettelagt, der hvor du er.
  • Du udvikler selvstændighed og ansvarsbevidsthed i forbindelse med en udstationering og de praktiske omstændigheder, som du skal forholde dig til undervejs – kompetencer som efterspørges kraftigt af virksomheder i dag.
  • Du opdyrker nye venskaber og får et fundament for efter afslutningen på din uddannelse at drage ud og afprøve dig selv.

     

    Vinderen af OPU-konkurrencen 2023 blev fire lærlinge fra NEXT Uddannelse København, der havde været i oplæring i Kenya.

Se flere film om lærlinge, der har taget en del af deres oplæring i udlandet

Hvordan?

Du kan vælge at tage en del af din erhvervsuddannelse i udlandet med den såkaldte OPU-ordning (står for Oplæring I Udlandet). Man kan enten tage i lære direkte fra skolen, eller man kan blive udstationeret gennem sin danske arbejdsgiver. Lærepladsen godkendes herhjemme i Danmark og godskrives din læretid. Du vil få dansk uddannelsesbevis, når hele uddannelsen er gennemført inkl. skoleophold.

Der findes en OPU-koordinator på de fleste erhvervsskoler, der kan hjælpe dig med at arrangere dit oplæringsophold i udlandet.

Læs mere i publikationerne

Oplæring i udlandet / OPU – Information til arbejdsgivere 2022/2023

Hent publikation (pdf)


Oplæring i udlandet / OPU – Information til lærlinge og elever 2022/2023

Hent publikation (pdf)

Hvor længe kan du være af sted?

Du kan gennemføre alle dine oplæringsperioder i udlandet, men det mest almindelige er at tage dele af læretiden i udlandet. Uanset hvor mange oplæringsophold du tager i udlandet, skal du gennemføre dine skoleophold i Danmark.

Hvilke lande?

Et OPU-ophold kan finde sted overalt i verden. Dog skal man være opmærksom på Udenrigsministeriets rejsevejledning, med lande, som det frarådes at rejse til af sikkerhedsmæssige årsager.

Økonomi

Du kan få tilskud til rejser, flytning og bolig i udlandet fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag).

Læs mere om Oplæring i udlandet her

Du har også mulighed for søge tilskud igennem Erasmus+ programmet. Ophold for lærlinge og nyuddannede skal have et erhvervsrettet sigte og omfatte arbejdsrelateret læring, for eksempel læreplads i virksomheder. Nyuddannede kan inden for det første år, regnet fra deres afsluttende eksamen, også deltage i et udvekslingsophold.

Rejseberetninger

Læs om Alfred, der har været i New Zealand som bygningssnedker her
Læs også om Ida, der har været på møbelpolstrer-kursus i San Diego her